Boomstammetjes kennen we allemaal uit de supermarkt, maar we maken ze nooit zelf. Wij hebben zelf een heerlijk recept gemaakt voor zelfgemaakte boomstammetjes! Hieronder wat je nodig hebt om zelf boomstammetjes te maken. Ik heb hier een lekker simpel Hollands recept gemaakt van aardappels vlees en groenten. In plaats van gekookte aardappels kan je ze natuurlijk ook bakken of aardappelpuree maken. Hieronder wat je nodig hebt voor een maaltijd voor 4 personen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr gehakt
- 10 aardappels
- 600 gr snijbonen
- 100 gr geraspte kaas (bv emmentaler)
- 1 of 2 eieren
- 5 el paneermeel
- 2 el gedroogde peterselie
- Nootmuskaat
- Paprikapoeder
- Kerriepoeder
Doe eerst het gehakt, de eieren, ongeveer 3 eetlepels paneermeel en de geraspte kaas in een kom. Doe hier ongeveer 1 theelepel paprikapoeder bij, 1 theelepel kerriepoeder en wat zout en peper naar smaak. Kneed dit tot een mooi geheel en zorg dat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Verdeel dit in 4 even grote stukken en kneed deze tot 4 rollen. Zorg dat de rollen goed stevig zijn, zodat ze niet uit elkaar vallen in de pan.
Verdeel hierna de overgebleven paneermeel op een bord, doe hier een mespuntje paprikapoeder en een mespuntje kerriepoeder bij voor de kleur. Doe de peterselie in een schaaltje. Druk nu een voor een de gehaktrolletjes met de voor en achterkant in de peterselie en rol ze daarna door de paneermeel. De boomstammetjes zijn nu klaar om gebakken te worden.
Verhit in een braadpan wat boter of olie en leg de boomstammetjes erin. Bak deze aan alle kanten bruin en doe daarna wat water in de braadpan zodat de boomstammetjes ongeveer tot de helft onder water staan. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Het duurt ongeveer een kwartier voordat de boomstammetjes gaar zijn, draai ze regelmatig.
Schil de aardappelen en zet deze in een pannetje water op het vuur. Als het water kookt zet je het vuur laag en laat je de aardappelen nog ongeveer een kwartier koken. Snij de snijbonen in kleine reepjes en zet ook deze in een pannetje water op het vuur. Vergeet niet wat zout in de pan te strooien zodat de boontjes hun smaak behouden. Laat de boontjes ongeveer 8 minuten koken.
Als alles gaar is, is het tijd om de maaltijd op tafel te zetten. Giet de aardappels en de boontjes af en strooi wat nootmuskaat over de boontjes voor wat extra smaak. Het lekkerste is om dit met verse nootmuskaat te doen, maar gemalen kan natuurlijk ook.
Hallo Kookenkruid.
Wat voor gehakt gebruik je hiervoor? Runder-, varkens- of halfomhalf gehakt?
Ik mis ook in het recept de ham, die mijn slager er in doet. Het idee van het mespuntje paprikapoeder en kerriepoeder door het paneermeel vind ik super vanwege de kleur.
Foto’s zijn verhelderend. Wel stoor ik me aan de houtenplank waar het vlees op ligt. Broeiplaats van bacteriën en zeker niet volgens de haccp norm.
Hoi Pierre,
Hartelijk dank voor je reactie.
Wij gebruiken hiervoor halfomhalf gehakt! Rundergehakt kan ook, doordat het door het gebruik van kaas wat vetter wordt. Stukjes ham erin is een goede tip, dat gaan we zeker nog een keer proberen. Het leggen van vlees op een snijplank zouden we anderen inderdaad niet aanraden, we vonden dit echter wel een leuk presenteerblad.
Pierre, Eens, Echte boomstammetjes daar hoort ham in. Liefst een rolletje met daarin de belegen kaas. Overigens lees ik er overheen, maar ik mis zout!